Pretpostavka pravde

  by    0   0

Boris Malagurski, srpsko-kanadski filmski režiser, scenarista, producent i montažer, na poziv studenata Fakulteta za menadžment iz Sremskih Karlovaca, gostovao je na tribini „Pretpostavka pravde“ 28. novembra 2012. godine u amfitetru fakulteta. U okviru tribine prikazan je istoimeni dokumentarni film, koji potpisuju Boris Malagurski i Ivana  Rajović.

Pred prepunim amfiteatrom Fakulteta, tribinu je otvorila Marija Vojvodić, koja je predstavila autora i njegov projekat i podsetila prisutne na neke detalje o smrti nastradalog francuskog navijača Brisa Tatona i neke karakteristike sudskog postupka koji je potom usledio.

Boris Malagurski je pozdravio prisutne studente i izrazio zadovoljstvo što se ponovo nalazi na Fakultetu za menadžment, ovog puta bez Ivane Rajović, koja je bila sprečena da prisustvuje tribini.

Malagurski se prisutnima obratio rečima “Nepravda koja je usledila posle tog tragičnog događaja može da zadesi bilo kog od vas”, čime je ukazao na važnost slučaja Brisa Tatona, istovremeno pozivajući prisutne da pogledaju dokumentarni film “Petpostavka pravde”.

U diskusiji koja je usledila nakon projekcije filma, autor je skrenuo pažnju studenta na to da se kompleksni filmski projekti mogu realizovati i sa budžetom koji je sto puta manji od budžeta koji, za slične projekte, potražuje veliki broj režisera u Srbiji. “Bitno je da se širi vest”, ističe Malagurski, i ukazuje na to da će u uslovima rada koje diktira mala količina novca, kvalitet snimaka i montaže gotovo uvek da trpi, ali, ukoliko je autor priče koja nosi film dovoljno odlučan, priča će uvek biti ispričana.

“Onaj ko podržava ideju koja je već oformljena može da pomogne i to mi zaista znači,” rekao je Malagurski, ali je još jednom ponovio svoju odluku da ne želi da snima ono što mu jedan veliki sponzor kaže. Malagurski je istakao da mu nezavisnost u radu omogućuje model prikupljanja sredstava koji se zasniva na donacijama gde veliki broj ljudi daje manje sume novca i dodao: “Kada se ujedinimo i kada radimo ka zajedničkom cilju možemo puno toga da postignemo”.

Na zahtev da da svoju ocenu celokupnog procesa Malagurski je rekao: “Ova presuda je politička presuda. Donesena je zato što je postojala politička atmosfera da se to prosto očekivalo od suda. Ako se stvori drugačija atmosfera gde se ceni istina i pravda onda možemo da očekujemo od institucija da reaguju shodno tome.”

Comments are closed.