NEWS

Studenti FAM-a u poseti dnevnom listu „Dnevnik“

  by

Vođena ustaljenom praksom da našim studenima, uz akademske, omogući sticanje i praktičnih realnih kompetencija, prof. dr Danicu Aćimović ovog puta usmerila na organizovanje stručno-praktične posete studenata FAM-a sa studijskog programa Menadžmenta u medijima, informativno-političkom dnevnom listu „Dnevnik“ iz Novog Sada.

Studente su ispred redakcije Dnevnika dočekali Nada Vujović, glavna i odgovorna urednica i Đorđe Pisarev, urednik nedeljnog izdanja, koji su studente podsetili na dugogodišnju tradiciju ovih novina, odnosno da istorijat najstarije novinsko-izdavačke kuće u Vojvodini. Đorđe Pisarev je ujedno podsetio na ulogu štampanih medija kao formata koji – poštuje navike čitalaca i čuva tradiciju „novina na papiru“. Uporedo sa pripremom za štampu, prateći nove trendove, deo redakcije svakodnevno priprema i online izdanje ovog lista.

Tokom posete, studenti su imali uvid u celokupni proces stvaranja novina, od „prve do 32. stranice“, sa preciznim uputstvima kako se kreiraju i formatiraju tekstovi i fotografije.

Ovakve posete, uz podrško stručnih kolega koji vode timove za posetu, studentima umnogome olakšavaju da, uz ranije usvojena znanja, izgrade i veštine i iskustvo potrebno za rad na realnom tržištu.

Zanimljivost iz istorije „Dnevnik-a“: Prvi broj lista je izašao sa velikim rizikom, još u vreme okupacije zemlje i Drugog svetskog rata, 1942. Tada je naslovljen kao „Slobodna Vojvodina“ da bi 1953. bio preimenovan u „Dnevnik“. Od sličnih listova u Srbiji, duži staž ima samo beogradska „Politika“.

Other News