Dejan Ilić – Čovek koji je izumeo bateriju za iPhone

  by    1   1

Gost FAMa i MPK bio je Prof. dr Dejan Ilić, svetski priznati naučnik, između ostalog i čovek koji je jedini uspeo da napravi dovoljno dobru bateriju za iPhone, što je bio poseban izazov imajući u vidu visoke kriterijume Stiva Džobsa.

Profesionalnu karijeru počinje 1987. u kompaniji Varta. Kao šef razvojno-istraživačkog tima radio je na razvoju novih punjivih mikrobaterija. Na osnovu njegovih istraživanja na univerzitetima u Drezdenu i Gracu o rekciji između litijum metala i metal oksida, njegov razvojni tim u Varti razvio je revolucionarni sistem mikrobaterija koji se danas koristi u gotovo svim prenosnim uređajima: mobilni telefoni, laptop računari, PDA uređaji, Ipod uređaji i sl.

Godne 2002. postao je profesor na Univerzitetu u Gracu.

Ilić je 2006. došao na čelo firme Ari, lidera u proizvodnji filmske i televizijske opreme. Kompaniju ARRI je preuzeo na poziv nemačkog ministra za privredu, Mihaela Glosa, zbog dobrih poslovnih i stvaralačkih rezultata tokom rada u kompaniji Varta Mikrobateri. U novoj firmi je radio na stvaranju elektronskog čipa, koji stvara trodimenzionalnu sliku tako što pretvara signale u tri boje, umesto jednu kako to rade konvencionalni čipovi. Rezultat toga je kamera Arifleks D21 koja na ovim principima daje trodimenzionalnu sliku visoke rezolucije.

One thought on “Dejan Ilić – Čovek koji je izumeo bateriju za iPhone

  1. radmilo todosijevič kaže:

    Genijalac.