Zoran Cvijanovic gost FAM-a

  by    0   2


U prepunom amfiteatru FAM-a, tokom Dana otvorenih vrata fakulteta, Zoran Cvijanović je održao tribinu „Šumovi u komunikaciji“, na kojoj je dao sliku sveta u kojem živimo, ukazujući prvenstveno na to da informacije kojima smo zatrpani nisu informacije koje su nam zaista potrebne za smisleniji, kvalitetniji život.

U obraćanju punom ilustracija iz života svakodnevnog čoveka, vešto balansiranim humorom i sjajnim analogijama, Cvijanović je ukazao na širok spektar tema i problema koji, čak i ako nisu u potpunosti osvešćeni, suštinski utiču na naše živote.

Tribina je obuhvatila teme: Zašto ne živimo po načelima etičkog kapitalizma Šibusave Eićija i gde je u svemu tome prosvećeni konzervativizam Nikite Mihalkova? U kojoj meri razmišljamo o konzumerizmu i veštački izazvanim potrebama? Koliko smo svesni kontrole medija? Zašto smo ekološki slabo osvešćeni? Koja je priroda ljudske percepcije? Koja je uloga snova u našem životu, kako doživljavamo ravnopravnost, ogorčenje socijalne zapuštenosti, prošlost i budućnost? Da li se nadamo?
Odgovori na navedena pitanja bili su prožeti i kratkim predstavljanjem glumčevog bogatog rada na pokušaju da podigne ekološku svest građana Srbije, pričom o saradnji sa Emirom Kusturicom i čarima Andrićgrada, te – odgovorima na nezaobilazno pitanje budućnosti Mileta sa Čubure.

„Prirodno stanje čoveka je – da nije uskraćen za informacije, da su mu informacije dostupne“, rekao je Cvijanović i dodao da onaj ko kontroliše informacije kontroliše naše potrebe. „Ako radite nešto što on ne želi, on će da vas uplašti i time često naterati da – radite upravo ono što on želi“.

Cvijanović je tribinu zaokružio rečima kojima ju je i otpočeo – citatom Ive Andrića sa početka romana „Na Drini ćuprija“. Andrićev citat na najbolji način ilustruje jedan od najvažnijih zaključaka tribine – da treba da verujemo u bolju budućnost i neprekidno tragamo za istinom.

POGLEDAJTE JOŠ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *