Zoran Cvijanovic gost FAM-a

  by    0   3


U prepunom amfiteatru FAM-a, tokom Dana otvorenih vrata fakulteta, Zoran Cvijanović je održao tribinu „Šumovi u komunikaciji“, na kojoj je dao sliku sveta u kojem živimo, ukazujući prvenstveno na to da informacije kojima smo zatrpani nisu informacije koje su nam zaista potrebne za smisleniji, kvalitetniji život.

U obraćanju punom ilustracija iz života svakodnevnog čoveka, vešto balansiranim humorom i sjajnim analogijama, Cvijanović je ukazao na širok spektar tema i problema koji, čak i ako nisu u potpunosti osvešćeni, suštinski utiču na naše živote.

Tribina je obuhvatila teme: Zašto ne živimo po načelima etičkog kapitalizma Šibusave Eićija i gde je u svemu tome prosvećeni konzervativizam Nikite Mihalkova? U kojoj meri razmišljamo o konzumerizmu i veštački izazvanim potrebama? Koliko smo svesni kontrole medija? Zašto smo ekološki slabo osvešćeni? Koja je priroda ljudske percepcije? Koja je uloga snova u našem životu, kako doživljavamo ravnopravnost, ogorčenje socijalne zapuštenosti, prošlost i budućnost? Da li se nadamo?
Odgovori na navedena pitanja bili su prožeti i kratkim predstavljanjem glumčevog bogatog rada na pokušaju da podigne ekološku svest građana Srbije, pričom o saradnji sa Emirom Kusturicom i čarima Andrićgrada, te – odgovorima na nezaobilazno pitanje budućnosti Mileta sa Čubure.

„Prirodno stanje čoveka je – da nije uskraćen za informacije, da su mu informacije dostupne“, rekao je Cvijanović i dodao da onaj ko kontroliše informacije kontroliše naše potrebe. „Ako radite nešto što on ne želi, on će da vas uplaši. To što je kod vas izazvao strah će iskoristiti da vas natera da – radite upravo ono što on želi“.

Cvijanović je tribinu zaokružio rečima kojima ju je i otpočeo – citatom Ive Andrića sa početka romana „Na Drini ćuprija“. Andrićev citat na najbolji način ilustruje jedan od najvažnijih zaključaka tribine – da treba da verujemo u bolju budućnost i neprekidno tragamo za istinom.

POGLEDAJTE JOŠ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *