nike football boots online
nike football boots cheap nike football boots sale cheap

Trbina „Ko te tuče taj te ne voli“

Trbina „Ko te tuče taj te ne voli“

  by    0   0

Trbina pod nazivom „Ko te tuče taj te ne voli“, o nasilju nad ženama, održana 11. januara 2016. godine na Fakultetu za menadžment u Sremskim Karlovcima. Gošća tribine bila je dr Nada Padejski Šekerović, psihološkinja i rukovoditeljka Sigurne ženske kuće u Novom Sadu. Ona je govorila razlozima povratka žrtava svojim partnerima, o oblicima nasilja, kao i o tome šta se događa kada žena prijavi nasilje i ode u Sigurnu kuću. Tribinu su organizovali studenti Fakulteta za menadžment. 

Dr Padejski je istakla proganjanje kao jedan od brutalnih oblika nasilja, koji u Srbiji i dalje nije dovoljno prepoznat. Kod mladih je čest slučaj da pokušaj kontrole od strane partnera, kao što je konstantno pozivanje telefonom, u početku pogrešno tumače kao izraz ljubavi. Takvi i slični oblici psihološkog nasilja teško se dokazuju na sudu. Dok njihova priča stigne do suda, ona je već mnogo puta ispričana i zato žrtve više ne iskazuju emocije dok objašnjavaju svoju životnu situaciju. Centar za socijalni rad obavlja razgovore sa žrtvama i tako može da proceni da li je potrebno da se preduzmu određene mere.

U proseku, žrtva nasilja se svom partneru vraća od 4 do 6 puta pre nego što odluči da ga konačno napusti.


Žene se najčešće vraćaju svojim partnerima zbog ekonomske situacije, odnosno zavisnosti, sramote da ne obrukaju sebe i svoju porodicu, ali i tradicionalnih običaja, zbog kojih roditelji žrtve često navode žrtve da se vrate svojim partnerima i trpe nasilje. Žrtve nasilja često osećaju strah i zbog toga ne prijavljuju nasilnika, plaše da će ih tražiti i nauditi im ili ostalim članovima porodice ako ga napuste. Žrtve ostaju uz nasilnika i zbog dece, što je velika greška, zato što deca često svoje ponašanje uče po modelu i često i sami postaju nasilnici što je slučaj sa muškom decom, a ženska deca postaju depresivna i kasnije traže partnere onakve kakav je bio otac, odnosno odnos između majke i oca.

Žrtve često nemaju podršku porodice, prijatelja, okruženja, ali ni institucija. To utiče na manjak poverenja u institucije za pomoć, zbog čega žrtve oklevaju da prijave nasilnike.


Dr Padejski je podvukla značaj Sigurne ženske kuće, u kojoj žrtve mogu da borave do šest meseci, dok se za to vreme oporavljaju od traume, osamostaljuju, a protiv nasilnika vodi sudski postupak.

U sigurnoj ženskoj kući ima 20 mesta i 5 pomoćnih, a popunjenost je uglavnom oko 85%.

POGLEDAJTE JOŠ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher air max pas cher air max pas cher air max pas cher giuseppe zanotti pas cher zanotti pas cher giuseppe zanotti pas cher giuseppe zanotti pas cher zanotti pas cher giuseppe zanotti pas cher giuseppe zanotti soldes michael kors outlet michael kors outlet online michael kors outlet store michael kors outlet handbags michael kors outlet watches moncler outlet online piumini moncler outlet moncler outlet moncler outlet italia moncler outlet milano woolrich outlet online