Projekat – Transfer znanja od Nemačke prema Srbiji

  by    0   9

Nemačka nevladina organizacija Centralni savet Srba u Nemačkoj sa partnerom iz Srbije, Omladinskim savezom Srbije, u saradnji sa Deutsche Gesellschaft fuer Internationale Zusammenarbeit (GIZ), organizuje projekat pod nazivom „Transfer znanja od Nemačke prema Srbiji – Doprinos dijaspore“.

 

Projekat kao osnovni cilj ima to da tržišno mlade preduzetnike iz Srbije poveže sa iskusnim kolegama iz Nemačke, uključujući i srpsku dijasporu u Nemačkoj, sa namerom da se mladim privrednicima iz Srbije približi nemačko i evropsko tržište i pomognemo u ekspanziji njihovog poslovanja. 

Brojni preduzetnici u Srbiji imaju želju da plasiraju svoje proizvode i usluge na nemačkom tržištu. Često nedostaju informacije o tržištu i neophodnim kontaktima. Za 50 godina migracije iz bivše Jugoslavije, neki od migranata su uspeli da dođu do značajnog preduzetničkog uspeha, a neki od njih traže novi poslovni izazov u zemlji svoje domovine. Ovaj projekat ima za cilj da okupi obe strane u odabranim privrednim sektorima (IT i prehrambena industrija) kako bi obezbedio razmenu informacija i podstakao trajnu poslovnu saradnju. Stručnjaci iz Nemačke značajno bi doprineli u prenosu znanja o osposobljavanju srpskih preduzetnika u vezi sa: mogućnostima za razvoj na razvijenom tržištu, podsticanju veza, saradnji i istovremeno pomaganju u prevazilaženju problema kako se predstaviti na nemačkom i evropskom tržištu. Obostrana razmena informacija, inovativnih rešenja, mogućnosti kao i uspešnih primera iz prakse su ključ uspeha.

Prvi korak ka povezivanju sa dijasporom je bila i IT konferencija, povodom koje je 27. oktobra 2017. godine održana i konferencija za novinare u Pres centru UNS-a, na kojoj su se prisutnima obratili Milan Čobanov, predsednik Centralnog Saveta Srba u Nemačkoj, Hadži Strahinja Stojković, predsednik Omladinskog saveza Srbije, prof. dr Goran Kvrgić, dekan Fakulteta za menadžment i Dragana Nikolić, projekt menadžer Centralnog Saveta Srba u Nemačkoj.

 

Projekat se realizuje uz podršku Fakulteta za menadžment.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *